Olasz süteményről van szó, megbolondítva egy kis izgalmas fűszerezéssel, no meg némi aszalt gyümölccsel. Ezek után meg csak grátisz jó hír az, hogy nincs benne se liszt, se cukor- így azok is bátran fogyaszthatják, akik gluténmentesen étkeznek és kerülik a finomított cukrot.
Hozzávalók: (az alábbi mennyiségek egy kb 5-6 mm vastag tésztát fognak kiadni, ha normál méretű gyümölcstorta formában sütitek)
25 dkg ricotta
3 db tojás
3 ek méz
2 ek frissen facsart citromlé
½ tk fahéj
1 tk. gyömbérpor, vagy frissen reszelt gyömbér
kis maréknyi aszalt gyümölcs (áfonyát tettem bele)
A ricottát elkeverem a mézzel, citromlével, egy tojással és két tojássárgájával, valamint a fűszerekkel és az aszalt gyümölccsel.
A maradék két tojásfehérjét egy csipetnyi cukorral kemény habbá verem és óvatosan belekeverem a ricottás masszába.
A kerek sütőformát kivajazom, majd a tésztát a már 180°-ra előmelegített sütőbe tolom, és kb 30 percig sütöm, amíg aranysárga nem lesz a teteje.
Hidegen, melegen egyaránt finom!
Sokáig azt hittem, hogy a ricotta egy túrófajta, ám azon túl, hogy ugyanúgy tehéntejből készül, vajmi kevés köze van a túróhoz. A sajtkészítés során megmaradt újramelegített, lecsöpögtetett tejsavóból készül. Tejre, tejszínre hasonlít az íze, krémes és nem ragad csomókba, mint a túró, hanem teljesen homogén. Édes és sós ételekhez semlegessége miatt egyaránt jól passzol.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: