Mézes-gyömbéres ricottatorta
Olasz süteményről van szó, megbolondítva egy kis izgalmas fűszerezéssel, no meg némi aszalt gyümölccsel. Ezek után meg csak grátisz jó hír az, hogy nincs benne se liszt, se cukor- így azok is bátran fogyaszthatják, akik gluténmentesen étkeznek és kerülik a finomított cukrot.
Hozzávalók: (az alábbi mennyiségek egy kb 5-6 mm vastag tésztát fognak kiadni, ha normál méretű gyümölcstorta formában sütitek)
2 ek frissen facsart citromlé
1 tk. gyömbérpor, vagy frissen reszelt gyömbér
kis maréknyi aszalt gyümölcs (áfonyát tettem bele)
A ricottát elkeverem a mézzel, citromlével, egy tojással és két tojássárgájával, valamint a fűszerekkel és az aszalt gyümölccsel.
A maradék két tojásfehérjét egy csipetnyi cukorral kemény habbá verem és óvatosan belekeverem a ricottás masszába.
A kerek sütőformát kivajazom, majd a tésztát a már 180°-ra előmelegített sütőbe tolom, és kb 30 percig sütöm, amíg aranysárga nem lesz a teteje.
Hidegen, melegen egyaránt finom!
Sokáig azt hittem, hogy a ricotta egy túrófajta, ám azon túl, hogy ugyanúgy tehéntejből készül, vajmi kevés köze van a túróhoz. A sajtkészítés során megmaradt újramelegített, lecsöpögtetett tejsavóból készül. Tejre, tejszínre hasonlít az íze, krémes és nem ragad csomókba, mint a túró, hanem teljesen homogén. Édes és sós ételekhez semlegessége miatt egyaránt jól passzol.